ponedeljek, 22. februar 2010

Maroko - vzorci







Maroko - notranja oprema 1



V medini – to je stari del mesta Marrakecha so stare hiše - v arabščini se imenujejo »dar o riad«, z enim ali dvema nadstropjema, obkrožene z mogočnimi zidovi, ki na zunaj spominjajo na močno ograjo, notri pa so videti kot loki, obokani hodniki in z fontanami v sredini notranjega parka oz. vrta. 
Njihova skrivnostna lepota, je prevzela kar nekaj zahodnjakov, ki so v zadnjih letih kar tekmovali z restavriranjem in preoblikovanjem teh hiš v hotele, motele s šarmom. Tako je tudi naredil Giovanni Cinel, lastnik rezidence, ki je predstavljena na teh straneh. Naredil je vse po arhitektovih načrtih (Karim Ei Achak je priznan maroški arhitekt, ki deluje predvsem v severni Afriki) - vse sobe in tudi ostale prostore - in se ni oddaljil od originala,.


Osnovna ideja tega interiera je bila, da obdrži z restavriranjem in preoblikovanjem te hiše tisto prvotno zasnovo, preprostost in hkrati mističnost.
Precizna lepota notranje opreme, je mešanica, ki je dobro vpeta med elementi arabskega (maghrebini) in dizajnom zahodne kulture – predvsem španske.